Хитрини в борбата с хлебарките

По-добър ефект в борбата с хлебарки оставят устройствата, които под налягане подават струя в цепнатините или отворите, тъй като намалява на външните фактори неблагоприятното въздействие. Ако инсектицидът правилно е подбран и е извършена както трябва обработката, още в първите часове започват да умират хлебарки. Голяма част се прибират в убежищата и там изчакват действието на препарата да мине. Ето защо е много важно обработените повърхности поне няколко дни да не се измиват, а най-добре седмица, за да могат пo-дълго време с тях да контактуват хлебарки. За унищожаването им и аерозоли се прилагат – препаратите Деказол, Пермезол, Тайфун. Струята трябва към убежищата на хлебарките да се насочи от разстояние 30-40 см.

Добре е да се оставят помещенията 2-3 часа затворени след обработка, след което добре да се проветрят. Прахообразните препарати са ефективни също, но с тях по-трудно се достигат убежищата на хлебарките. При комбиниране на разтвор и прах се получава по-добър резултат, като след изсъхване на повърхностите се прилага прахът.

Сравнително много ефективна е новата форма на приложение на отровната хранителна примамка. Тя помага за пестеливо изразходване на инсектицида. Най-добър резултат дава в борба срещу кафяви хлебарки прахообразната примамка, а парафиновата – срещу американската и черната хлебарки, които запазват продължително време качествата си във влажна среда, като тоалетни, бани, канална мрежа и др. Най-подходящи инсектициди са байгон и фамид. При домашни условия може да се приготви отровна примамка чрез смесване на 1 ч. л. прахообразен препарат Гаматокс и Унитокс с 2 с.л. стрити бисквити.

Примамките в малки съдчета се поставят или капачки от буркани на места, посещавани най-често от хлебарки, зад хладилника например, под печката, мивката и др. Нормално е 1-2 месеца трайността им. При навлажняване ефектът им намалява обаче и трябва с нови да се подменят от Pestcare.bg. Действието на примамката обикновено след 5-6 дни се проявява. Комбинацията от опръскване дава много добър резултат с бързо действащ инсектицид и за удължаване на получения ефект – допълнителното залагане на отровна примамка от Pestcare.bg. Едно от най-важните условия е едновременно да се обработват всички помещения в сградата, включително тавани, шахти, мазета и др.